AKTUÁLNA SITUÁCIA NA TRHU S AUTAMI

Najväčšia požičovňa áut v Bratislave

Dátum vyzdvihnutia
10 30 zmeniť výberom
Dátum vrátenia
10 30 zmeniť výberom

Nedostatok čipov, zväzkových káblov či prístup ku komoditám extrémne zdražuje kúpu vozidla

Vedeli ste, že výrobcovia áut opäť obmedzujú výrobu, autá extrémne zdražievajú a dodacie lehoty sa naťahujú na viac ako 12 mesiacov.

Aj to je dôsledok krízy na Ukrajine. Výrobcovia áut v Európe sa ešte nestihli spamätať z čipovej krízy spôsobenej pandémiou COVID-19 a teraz čelia novej výzve v podobe nedostatku káblových zväzkov. Ukrajina je totiž kľúčovým dodávateľom káblových zväzkov pre všetkých významných výrobcov áut v Európe. Aktuálne ešte výroba prebieha, avšak čerpajú sa posledné zásoby, ktoré majú k dispozícii. Aj preto niektoré automobilky už prerušujú výrobu, nakoľko nevedia kompletizovať vyrobené autá.

Týka sa to napríklad aj Bratislavského závodu Volkswagen, ktorý už obmedzuje výrobu a pripravuje sa na zníženie objemu výroby vozidiel. Káblové zväzky sú totiž potrebné priamo v rámci procesu výroby vozidla a nie je možné ich domontovať neskôr pri kompletizácii vozidla, ako to bolo s niektorými doplnkovými prvkami výbavy skrz nedostatok čipov.

Tento nedostatok vážne ovplyvňuje výrobné kapacity naprieč Európou a spôsobuje tak ešte väčší tlak na výrobnú cenu samotného vozidla. Auto sa tak už stáva luxusným tovarom nedostupným pre masu ľudí. Situácia začína byť podobná, ako si to pamätáme ešte pred rokom 2000 aj v našich končinách.

Pandémia nám ukazuje že výrobno-dodávateľský proces just in time sa javí ako neefektívny v prípade výpadkov dodávateľského reťazca a automobilky tak budú musieť čím skôr prísť s riešením držania surovín a dielov na sklade. To však značne výrobu predraží.

Pravdepodobne ešte výraznejší dopad na samotné ceny áut nastane v letných a jesenných mesiacoch tohto roka. Najbližší mesiac či dva by trh ešte mohol absolvovať potenciálny prebytok áut, ktorý by mohol v Európe s autami nastať, keďže automobilky ako FORD, VOLVO, BMW, AUDI či iné už avizovali úplný zákaz predaja vozidiel v Rusku. Otázne je, či skutočne dôjde k prebytku alebo sa len uspokoja dopyty klientov, ktorí už na svoje objednané auto čakajú viac ako rok.

Východiskom z tejto situácie môže byť pre ľudí i firmy prenájom vozidla, kedy starosti s obstaraním vozidla a celková operatíva spadá na hlavu poskytovateľa služby. Či už prenájom vozidla na krátkodobo, strednodobo alebo operatívny leasing môže byť ideálnym riešením v dnes skutočne neistej a ekonomicky neúnosnej situácii, v ktorej sa trh s automobilmi nachádza.

Pozrite si našu ponuku vozidiel na dlhodobý prenájom TU. Tieto autá sú okamžite dostupné a garantujeme bezkonkurenčné ceny.

Obrázok, na ktorom je cesta, auto, doprava
\